THE HIRAM KEY (Sinopsis ve Değerlendirme)
Masonik literatürde best seller olan bu iyeni kitap ülkemizde de kitapçılarda bulunmakta ve localarımızda konu edilmektedir. Bu kitabı okudum, beğendim ve eleştirdiğim kısımları sizlere kısaca nakletmek istiyorum.
Christopher Knight ve Robert Lomas adlı kitabın yazarları ilginç bir yöntem kullanarak, Hürmasonluğun efsane ve ritüellerinden geriye giderek tarihin kapalı kalmış sorunlarını çözmeye çalıştılar. Özellikle Hiram Efsanesi ile Royal Arch ritüelinden geriye giderek, Tufan öncesi ve sonrası Sümer medeniyeti, Firavunların Mısır’ı, Mısır’ı işgal eden Hiksoslar, Hz. Musa ve Yahudi ırkı, Hz. İsa’nın gerçek kimliği, Essenyen tarikatı, Kumran kitabeleri, ilk Hıristiyanlar, arkeolojik kazı yapan Tampliye Şövalyelerinin Hıristiyanlığın ilk dönemi ile ilgili ve mevcut dogmaları sarsabilecek nitelikte olan bulguları, trajik hikâyeleri, Engi- sizyondan kaçabilen Tampliyeler, gemileri, İskoçya’ya sığınmaları, Amerika kıtasına Colomb’dan önce varmış olmaları, Edinburgh yakınlarında Rosslyn Tampliye Mâbedinin iç mimarisindeki zengin sembolizma ve kriptinde hala saklı olabilecek sular, Mark ve Mark Mariner Masonluklarının ritüelleri ile olan benzerlikler bu eserin kapsadığı konulardır.
Bu kitaba başladıktan sonra, polis romanı okur gibi elimden bırakamayarak okudum. Kitap bir kültür hâzinesi; bildiğim ve arada unutmuş olduğum bir çok konu hafızamda tazelendi, bir çok yeni şey öğrendim. Ancak bu kültür ziyafetinin dışında, yazarların von Dannicken misali, vardıkları tartışmalı sonuçlara, faraziyelere çok dikkatli yaklaşmamızm gerektiği kanısındayım. Bu kitabın ışığından, yeniden araşıhrılması gereken bir çok tarihsel konu mutlaka çıkacakta. Kumran kitabelerinin Katolik Kilisesi dogmalarmı sarsacak ifşaatlarının Vatikan’ın baskısıyla gizli tutulmak istenmesi malûmumuzdur. Bu konuda, araştırmalar devam etmektedir, tam metinler henüz çok yakın bir tarihte yayımlandı.
Tampliyeler bu kitabelerde tarif edilen gerçeklere ne denli vakıftılar? Spekülatif bir çahşma ile bunu öğrenmek herhalde kolay değil.
Kitaba gelelim. Her bölümün kısa özetini çıkarmaya çalıştım.
- Bölüm: Hürmasonlann kayıp sırları
Kraliçe Victoria zamanında Masonluğa kabul edilme sınıf atlama yoluydu. Masonluğun sırlarının açıklanmaması ceza korkusundan değil, Masonların hiç bir şeyi anlayamadıklarından ve anlatabileceklerine haricilerin alay edeceklerinden endişe etmelerinden kaynaklanıyordu. Günümüzde Masonluk sosyal bir kulüpten başka bir şey değildir. Ritüellerinde ve Hz. Süleyman Ma.nin inşası hikâyesinin ana teması etrafında anlamsız kelimeler sıralanmaktadır. Masonluğun bir amacı yoktur. Nereden geldiğini bilmez. Gerçek sırlarının yerini ikame edilmiş sırlar almıştır. Aday Ortaçağlarda darağacma götürülen mahkûm gibi giydirilir.
Sonuç: Ritüel ve efsanelerdeki ilk bakışta anlamsız gelen kalemler geçmiş tarihsel dekora taşmdıklarmda ardam ifade edebilirler.
Bölüm 2. Arama başlıyor
İngiltere’nin dışında Avrupa’nın her yerinde inşaatçıların loncaları varlıklarım sürdürmüştü. İngiltere’de Hürmasonluğun kaynağı inşaatçı loncaları değil, başka bir güçtür. Eski yükümlülüklerde bir kardeşin malına ve canına zarar getirebilecek konuların sır olarak saklanması mecburiyeti heretikleri (sapkınları) Kiliseye karşı korumak içindi. Tampliye Tarikatı ilk Büyük Locanın kuruluşundan 600 yıl önce beratım almış ve herezi suçlamalarıyla Ekim 1307’de kapatılmıştır. Sonuç olarak korunması gereken sırlar heretik olarak nitelendirilen bilgilerdi.
Bölüm 3. Tampliye Şövalyeleri
Tampliye Şövalyeleri Tarikatı hacıları korumak için kurulmamıştı. 1118 yılında 9 şövalye Fransa’dan gelerek Süleyman Ma.nin inşa edildiğine inanılan El Aksa Camimin temellerinde eski Mısır’ın ve ilk Musevilerin sırlarına ışık tutacak el yazmalarım aradılar. Buldukları sırlar resmî teolojiye göre herezi (sapma) sayılacağından, Tampliyelerin Vatikan’ın verdiği ilk Latince tüzüklerinden sonra kendi kendilerine vermiş oldukları Fransız dilindeki tüzüklerinde herezi nedeniyle afaroz edilmiş şövalyelere yardımcı olmaya çağrı vardır.
Pazar ayinlerinde inananlara Hz. İsa’nın etini ve kanını, ekmek ve şarap olarak takdim eden Tampliye rahip, Tanrı’nm sembolik vücudunu yeterince temiz ellerle tutmak için, Masonlar gibi, beyaz eldiven giyerdi.
Bölüm 4. Gnostik bağlantı
Gnostik İnciller Hz. İsa’nın gerçekten ölüp dirilmediğini, ölümün de diriliş gibi sembolik olduğunu açıklarlar. Bu nedenle Gnostikler Kilise tarafından takibata uğramışlardır. Sembolik ölüm ve diriliş efsanesi Gnostisizm ile Hürmasonluğun 3. Derecesi arasındaki bağı açıklar.
Bölüm 5: Hz. İsa, İnsan, Tanrı, Mitos ve Hürmason muydu?
Yoksul bir ortamda Bâkire Ana’dan doğarak halkım kurtarmak için kendini feda eden kahramanın efsanesi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı adı taşıyan ve Yahudi halkının gerçek kralı olduklarına dair aynı iddiada bulunan iki kişi mahkûm edilmiş, sonradan halkın arzusu üzerine biri salıverilmiş, diğeri ise çarmıha gerilerek idam edilmiştir. İdam edilen hangisiydi? İsa’nın aym anadan doğma daha dört erkek ve sayısı belli olmayan kız kardeşleri vardı. İsa, “Krallığım bu Dünyanın Krallığı değildir” dediğinde, zamanın idiyomatik dilinde “değişik inançlara sahip insanlar başka bir dünyanın insanlarıdır” demek istiyordu. Ama bu başka dünya Gökyüzü değil, gene de bildiğimiz yeryüzü küresiydi. 25 Aralık Noel günü ise, İsa’nın doğduğu gün değil, Mısırlıların Güneş Tanrısının günüydü. Hıristiyanlık fikir yerine ritüel kültüne dönüşmüştü, teoloji de politikanın ismiydi.
İznik Konsili aslında yeniden bütünleşmiş Roma imparatorluğunun, İmparator Konstantin yönetimindeki parlamentosu niteliğindeydi. Bu parlamento İsa’nın Tanrı olduğuna ekseriyetle karar vermiş ve Arius’un savunduğu karşı fikir, yani İsa’nın insan olduğu tezi, o gün herezi (sapma) olarak kabul edilmiştir. Bu yeni dogmaya aykırı gelen her evrak, İncil denemeleri, yakılmıştır.
Tampliye Şövalyeleri bu gerçekleri ortaya çıkarmışlardır.
Engizisyonun takibinden kurtulmak isteyen Tampliye Şövalyeleri, yaptıkları kazılarda buldukları kitabelerde tarif edilen “Merika” adlı yıldızın arkasındaki ülkeyi aramışlar ve Colomb’dan önce bulmuşlardır. Herkesin zannettiği gibi Amerika kıtasının ismi Amerigo Vespucci’den kaynaklanmıyor, esas kaynak Merika isimli yıldızdır.
Bölüm 6. Başlangıçta insan Tanrıyı yarattı
Sümer: İ.Ö. 4000 yılında Mezopotamya’da Sümerlilerin parlak bir medeniyeti vardı; kent yaşamı, ziraat, sanayi, gemicilik gelişmişti. Tufan, bu medeniyeti sildi süpürdü. Bu nedenle İ.Ö. 4000’den öncesine ait arkeolojik kalıntılar bulunamamıştır. İ.Ö. 4000’de her şey yeniden ve aniden başlamıştır. 3500’de çivi yazısı geliştirilmeye başlanmış, 2100’lerle Sümer medeniyeti doruğuna varmıştır. Babil Kulesinin modeli olan zigurat’lar kenti süslüyor, Enuma Eliş destanında Tekvin’in hikâyesi, Gilgameş destanında da Tufan in hikâyesi okunuyordu. Mason efsanelerinde ismi geçen Enok, Sümer’in yedinci kralıydı. 2000 yılında Elamitler Sümer’i yakıp yıkınca dünyanın dört bir yamna yayılan Sümerli mülteciler tanrılarını beraberlerinde götürdüler. Sümer’in Ur kentinden kaçanlardan biri Hz. îbrahimdi ve, sonradan Yahudilerin Tanrısı “Yahova” adım alacak, Tu- fan’ı yaratan, fırtınalar tanrısı onun tanrısıydı. Hz. Adem, Havva, Kabil ile Habil ve Nuh gibi sembolik isimlere karşı Hz. İbrahim Tevratta yer alan ilk gerçek tarihsel kişidir ve bundan sonra Eski Ahit gerçek olayların tarihi olarak gelişir.
Bölüm 7. Mısırlıların mirası
Mısırlılar hiçbir şeyin yoktan varolmadığına, Tanrının yalnızca kaosa düzen getirdiğine ve kaosu isteyen güçlerle, düzeni getirmek isteyenler arasında amansız ve ebedî bir savaş olduğuna inanırlardı. Masonluğun temelinde olan iki sütun, eski Mısır’ın sembolü olan ve Yukarı Krallık ile Aşağı Krallığın birleş- meşini sembolize eden çitf sütundur. Masonlukta Jakin kuruluşu, Boaz gücü, ikisi birlikte de istikran remzederler. Mısır mitlerine göre kaostan kurtularak yaratılan ilk ülke Aşağı Krallık olup sembolü Jakin (yaradılış) sütünudur. Gökyüzü ile ilgili olan ve gücü remzeden ikinci sütun da Boaz sütunudur. İki sütun birlikte ayakta kaldıkları müddetçe Mısır refah ülkesi olacaktı, yani istikrar temin edilecekti.
Mısır felsefesinin kilit kelimesi mâbet mimarlarının kullandığı “Ma’at” kelimesi olup tesviye, düzen ve simetriyi ifade eder. Kelimenin soyut anlamı ise, Masonluğun temeli olan doğruluk, gerçek ve adalettir. Ma’at düşüncesi Mısır adalet sisteminin temelini oluşturmuştur; Masonluk bu felsefeden kaynaklanmıştır.
Firavun öldüğünde Oziris’le birleşir, oğlu, yeni firavun ise, özel bir is’ad merasiminden geçerek Horus olarak hüküm sürerdi. İs’ad merasiminin açık kısmında kral baş rahip tarafından yağla kutsanır, kendisine hayat sembolü olan Ank hacı ile her iki kralhğı temsil eden çift taç takdim edilir, regalyasmı kuşanırdı. Merasimin gizli bölümünde halüsinojen bir ilâçla katatonik duruma giren kral ölür ve tekrar yaşama dönerdi. Katatonik durumda iken yıldızlara seyahat ederek Tanrıların toplumuna kabul edilir, yeni Oziris olan ölen firavun, onu Horus yapar ve birlikte Orion yıldızına giderler, önceki firavun bu gökyüzü evinde kalırken, yenisi dünyaya dönerdi. Tanrıya muhalefet olamayacağmdan, bu merasimden geçen firavun kazandığı tanrısal nitelikle, bundan böyle, güven içinde hüküm sürerdi.
Firavunun is’ad töreninde “Re” yerine “Tanrı”, “Yıldızların sırrı” yerine de “Üstat Masonun sırları” ifadelerini kullanırsak üçüncü derecenin ritüeli ortaya çıkar.
Bölüm 8: İlk Hürmason
Mısır tarihinin “Orta Krallık” tabir edilen İ.Ö. 1780-1560 yıllarım kapsayan döneminde semitik bir kavim olan Hiksos’lar Mısır’ı istila ettiler. Hiksos kralları firavunların aynı is’ad töreninden geçerek Tanrısal vasıf kazanmak istiyorlardı, ancak bu sırlara vakıf yüksek rahipler sahip oldukları sırları açıklamayı reddediyorlardı ve hepsi işkencçe ile öldürülmüşlerdi.
İs’ad edilen, ve dolayısıyla sırlan sahip olan son firavun Sekenen-Re Tao, her gün, güneşin en güçlü olduğu tam öğle vaktinde Malkata’da Amen-Re mabedine giderek Hiksos’lara karşı tanrıya dua edermiş. Bir gün, Rahiplerden bilgileri alamayan üç caniden biri mâbedin Güney kapısında duasını bitiren Se- kenen-Re Tao’yu karşılamış, Oziris’in sırlarını sormuş, cevap alamayınca kafasına bir aletle vurmuş, diğer kapılarda da aynı trajik olay tekrarlanmış ve Sekenen-Re Tao, sırları beraberinde götürerek ölmüş. Caniler cesedi acilen gömmüşler. Firavunu aramaya çıkanlar bir kaç gün sonra geçici mezarı ve firavunun cesedini bulmuşlar ve çürümeye başlayan cesedi mumyalayarak, geç de olsa, bir firavuna lâyık tarzda lahitine koymuşlar. Mumyanm kafatasındaki üç darbe izi ile kısmen çürüdükten sonra cesedin mumyalanmış olması bu teoriye dayanak olmaktadır. Sekenen-Re Tao Hiram Abif’tir. Hiksos firavunları gerçek sırlara sahip olamayınca, yerlerine yeni sırlar ikame etmişlerdir. Üçüncü derecenin ikame kelimeleri dil bilimcilerce araştırıldığında, Mısır dilinde “Ma’at-neb-men-aa, Ma’at-ba-aa (Ma’at’ın is’ad edilmiş Üstadı büyüktür, Ma’at’m ruhu büyüktür) kelimeleri ortaya çıkmıştır. Yukarıda da ifade edildiği şekilde, Ma’at sözcüğü yerine Hürmasonluk sözcüğü ikame edilebilir.
Oziris, Set tarafindan öldürüldükten sonra eşi İzis, Horus’u doğurur. Dolayısıyla Horus dul kadının evlâdıdır.
Piramitlerden Amen-Ra’nın gözüne kadar pek çok Mısır sembolü Masonluğa geçmiştir.
İ.Ö. 1780’de Mısır’a gelen Hz. İbrahim bu sırları Yahudi ırkında yaşatmış, Hz. Musa Filistin’e taşımış, Hz. Davut ile Hz. Süleyman firavunlara uygulaan ve ikame edilmiş sırları da içeren merasimle krallığa is’ad edilmişlerdir.
Bölüm 9. Yahudiliğin doğuşu
Hiksos’larm Mısır’dan kovulmalarıyla, onlarla birlikte Mısır’a gelen Habi- ru’lar (İbraniler) köle kavim haline geldiler. Yazıtlarda Sina dağına yakın türku- vaz madenlerinde çalışmakta olan Habiru kölelerin durumu anlatılmaktadır. Belki de Kızıldeniz hiç yanılmamıştı, köle Yahudiler zaten Sina yarım adasında yaşıyor ve çalışıyorlardı.
Musa (Moses) sudan doğan demektir (Rameses: Ra’dan doğan, Amenmosis: Amen’den doğan gibi). Sümer kralı Sargon’un doğuşu ile ilgili efsane Musa’nın efsanesiyle hemen hemen aynıdır.
Kral ailesinden olan Musa ikame sırlara vakıftı ve İsrail Kralları bu sırlara göre is’ad edilirlerdi. Ahit sandukası, Mısır tanrılarının kutsal emanetlerinin merasimlerde taşındığı ve uçan sfenkslerle süslenmiş sandukaların aynıdır, yalnızca, uçan sfenkslerin yerini kanatlı kerrublar almıştır.
Mısır’da sütunlar gökyüzü tanrılama uzanan yollardı. İki Krallığın birleşmesinde çift sütun sembolizmasım görmüştük. Musa ile çift sütun Yahudilerin sembolizmasına da girmiş, Kuruluş ve Güç’le birlikte istikrarı temsil eden sütunların Samson tarafmdan yıkılması Filistin devletinin yıkılmasının sembolü olmuştu. Aynı sütunları Süleyman Mâ.nin kapısında da görüyoruz.
Bölüm 10. İlk Yahudi devleti
İ.Ö. 15 ve 16 Mart 597 günlerinde Babil Kralı Nabukadnazar Kudüs’ü zapt etmiş 3000 kadar Yahudiyi de esir olarak Babil’e götürmüştü. 586 yılında Yahudilerin isyanı kanlı bastırılmış ve bu defa Süleyman’ın mâbedi de yıkılmıştır.
Tarihçi Herodot, Babil kentini, efsanevi asma bahçeleri, ziguratlan ve Babil Kulesi ile tasvir eder. “Bab-el” Sümerce “tanrı kapısı” demektir.
Tutsak Yahudiler, küçük geri kasabadan modem büyük kente göçün kültür şokunu yaşadılar. Bu arada, Yaradılış ve Tufan’la ilgili kabile seviyesindeki efsaneleri bulunan boşlukları aym kaynaktan gelen Babil efsaneleri ile tamamlayabildiler.
12 Ekim 539’da Pers Kralı Sirus Babil kentini zapt etti ve Yahudilere, gasp edilen hâzinelerini iade ederek Kudüs’e dönmelerine izin verdi.
Bölüm 11. Boaz ve Jakin falı (peşer) d)
Essenyenler bir proto ([1] [2]) -Hıristiyan gruptu ve Kuırıran kitabelerinin yayınlanması Hıristiyan teolojisinde bomba etkisi yapacaktı. Dogmalar korunmalı ve kitabelerin yayınlanması önlenmeliydi, hiç değilse içeriklerinin doğruluğu reddedilmeliydi. Bu durumu aşağıdaki fıkra aydınlatmaktadır:
“Kutsal yazılan birlikte okutmakta olan hahamlar bir bölümün yorumu üzerinde anlaşamıyorlardı. Yaşlı bilge, diğerlerine söz geçiremiyordu. Ancak haklı olduğunu ve Tanrının da ondan taraf çıkacağını biliyordu. Düşüncesinin doğruluğunun ispatı için “Yüce Tanrım, haklıysam sular yokuş yukarı aksın” diye dua etti. Sular derhal ters yönde akmaya başlamışlar.
Ne yazıktır ki karşı düşüncede olanlar etkilenmemişlerdi. Bu defa sabrı taşan bilge kişz “haklıysam, ağaçlar yere kadar eğilsin” diye dua etti ve tüm ağaçlar yere eğildiler. Bu da işe yaramayınca, hırsla, “Yüce tanrı, beni desteklemek için konuşmanı rica ediyorum” dedi. Bulutlar yarıldı ve gökyüzünden gelen Tanrının sesi, “sizler haksızsınız, yaşlı bilge haklıdır. Okuduğunuz metinde onun getirdiği yorum düşüncemi yansıtmaktadır” diye gürledi. Yaşlı bilge muzaffer bir eda ile gruba baktı, ancak onlar hala ektilenmemiş olarak, “Gökyüzünden gelen sesler bizlere bir şey ifade etmez, bu nokta hakkındaki doğru bilgi çok eskilerde kaleme alınmıştı” diye cevapladılar.
Dogmayı gerçeğin önünde tutmak Tanrıya şeref getirmez.
Romalılardan saklamak üzere mağaralarda gömülen Kumran kitabelerini bulan Tampliye Şövalyeleri Protestanlığın temelini oluşturmuşlardır.
Kumran cemaatına kabul edilme Masonik tekris merasimini andınr. Skrü- tenden sonra Aday metallerden arındırılır ve bu haliyle yoksullara yardım etmesi istenirdi. Çıraklık dönemi bir yıldı. Çırak bir yılın sonunda smavdan geçerek Kalfa olabilirdi. Üstatlık ise ender kişilere verilirdi. Çıraklık döneminden sonra, Tampliye Şövalyelerinde de olduğu gibi, tüm varlıklarım cemaata bağışlamaları gerekiyordu.
Kumran cemaatı Firavunların ezoterik mirasçıları ve Tampliye Şövalyeleri ile Hürmasonluğun öncüleriydi. Kumran cemaatı el yazmalarını şifreleyerek yazmışlardı. Bu şifre çözüldüğünde ve Tampliyelere uygulandığında, Tampli- yelerin taptıkları Bafomet’in aslında Sofia, yani Yunanca hikmet demek olduğu ortaya çıkar.
Essenyenlerin inançlarında iki sütundan biri kral gücünü diğeri de rahiplerin gücünü temsil ediyordu. İki sütun da istikrarı, yani barışı temsilen gökyüzü kubbesini taşıyorlardı. Kumran kelimesinin etimolojik anlamı da kemerli kapı demektir.
Bölüm 12. Suyu şaraba çeviren adam
Hz. İsa’nın tüm eylemleri, Vaftizci Yuhanna’nın ölümünden çarhıma geril- diği güne kadar, bir takvim yılının içine sığmaktadır.
Günün idiyomatik diline göre, suyu şaraba çevirmek, Hz. İsa’nın sıradan insanları, vaftiz yoluyla, Cennete girebilecek niteliğe dönüştürmesidir. Kumran idiyomatik dilinde eğitimsiz insanlar su, eğitimli ve rafine olanlar da şaraptı.
Ölenlere yeniden can verilmesi de, Sekenen-Re Tao’nun öldürülmesinden itibaren, 1500 yıldır uygulana ritüele, o da, I.Ö. 4000 yılına kadar dayanan Firavun tekris törenine dayanmaktadır. Buna göre, tekristen geçenler yaşayanlardır, sıradan insanlar da ölülerdir. Kumranlılar bir nevi üçüncü derece merasimi ile aralarına kabul ettiklerini sembolik olarak ölümden yaşama döndürürlerdi.
Hz. Isa olgun yaşında, esmer, kısa boylu, uzun suratlı, uzun burunlu, birleşik kaşlı, kambur, köse sakallı bir adamdı.
Hz. İsa’nın yaygın olarak kullandığı Hz. Davut’tın altı köşeli yıldızı çok eski bir semboldür. Yıldızın yatay hatları çıkarıldığı takdirde gönye-pergel ortaya çıkmaktadır. Çarmıha gerilmiş olduğu ank hacı bir mısır sembolüdür ve hayat, kurtarıcı demektir. İbranice kurtarıcı Yeşuva’dır, yani Hz. İsa’nın İbranice adıdır. Royal Arch Masonluğunda da en önemli sembol üçlü Tau hacıdır ve kral, rahip ve peygamber üçlüsünü remzeder.
Hıristiyanlığın temeli olan Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlüsü bu dinin tek tanrılı bir din olmadığım gösterir. Ayrıca Kutsal Ruh kolay anlaşılır bir mefhum değildir. Herhalde anlamsız bulduklarından, Hıristiyan teologlar bu konu üzerinde fazla durmazlar. Oysa, bu araştırmanın sonucu olarak Kutsal Üçlünün iki sütun ve taşıdıkları kemer olduğunu ortaya çıkardık.
Bölüm 13. Basübadelmevt
Royal Arch efsanesi Zerubabel’in yönettiği Locaya üç seyyahın gelmesi ve bunların tesadüfen Hz. Süleyman Mabedini bulmalarını anlatır. Buldukları mahzene iple indirilen seyyahlar orada bir parşömen bulurlar. Bu hikâye doğrudan Tampliye Şövalyelerinin Hz. Süleyman Mâbedinin inşa edildiği yer olarak bildikleri şimdiki El-Aksa Camiinin içinde üs kurarak Süleyman Mâbedinin temellerinde yaptıkları kazılarda bulmuş oldukları gizli kitabelerin hikâyesidir.
Kazıları yapan ve okuma-yazmaları olmayan ilk 9 Tampliye Şövalyesi önemli olduğunu anladıkları kitabeleri Geoffrey de St. Ömer’e vermişlerdi, o da bunları okutmak üzere Lambert adlı ve 1121’de öldüğü bilinen bir bilgin rahibe teslim etmişti.
Lambert’in fazla vakti yoktu, evrakı bir an önce iade etmeliydi. Ancak, iade etmeden önce, çizgilerinden aceleyle çizildiği anlaşılan, Gökyüzündeki Kudüs’ün resminin kopyasını yapmayı başarmıştı. Hürmasonluğun kuruluşundan 500 yıl önce çizilen bu resimde iki sütunla birlikte bir çok masonik sembol yer almakta, her tarafında gönye ve pergel süslemeleri bulunmaktadır.
Üçüncü derecenin önemli bir sembolü, dairenin merkezidir ve bu sembole, zorlamayla, bir takım ezoterik anlamlar verilmeye çalışılmaktadır. Oysa, Gökyüzündeki Kudüs kentinin resminden sembolik dairenin merkezinin dünyanın merkezi olan Kudüs kentinin olduğu, Kudüs’ün de merkezinin Süleyman Mâbedi ve onun da merkezinin Kutsalların Kutsalı olduğu anlaşılmaktadır.
Ortaçağda inşa edilen katedrallerde Gökyüzündeki Kudüs yaratılmak istenmiş ve bu nedenle katedral çatıları, resimdeki gibi, oklarla süslenmiştir.
Bölüm 14. Hakikat ortaya çıkmaktadır
Tampliye Şövalyelerinin çok kısa zamanda büyük bir servete kavuşmuş olmaları Hz. Süleyman Mâbedinin temellerinde kitabelerin dışında Yahudilerin Romalılardan gizledikleri hâzineleri de ele geçirdiklerini göstermektedir.
Okuma yazması olmayan son Büyük Üstat Jacques de Molay Şövalyelere okumayı yasaklamıştı. Okumak rahiplere ve yazıcılara mahsustu. Şövalyeler yalnızca askeri eğitim ve disiplinle uğraşmalıydılar. De Molay Şövalyeleri olağan üstü bir disipline soktu. Bu disiplin sayesinde, Güzel Filip’in Tarikata el koymasından sonra Şövalyeler düzenli bir şekilde kaçabilmişler ve sırlarım korumayı bilmişlerdir.
Güzel Flip Yahudileri sürgüne yollayarak tüm mal varlıklarına el koymuş, sonra da, böylece kazandığı tecrübeyi kullanarak, aynı yöntemi geliştirmiş ve bir gecede Tampliye Şövalyelerini tutuklatmış ve mal varlıklarına el koymuştu.
Engizisyon’un safahatında, Tampliyelerin Hz. İsa’nın tanrı değil de insan olduğunu savundukları ve dolayısıyla Arian sapmasına inandıkları ortaya çıkmıştır. Katarların sapması da aym yöneydi ve Tampliyelerle ilişkileri olduğu buradan analışmaktadır. Tampliyeler İsa’yı reddetmeden tek Tanrı’nm varlığını savunuyorlardı, bu düşünce de Kumran kitabelerinden kaynaklanmaktadır.
Yazarlar daha sonra, Torino’da bulunan ve üzerinde Hz. İsa’nın yüz ve vücut hatlarının bulunduğu söylenen kefen bezinin sırrını çözmeye çalışıyorlar.
Modem tarihleme yöntemleriyle bezin dokunma tarihi 14. yy olarak saptanmıştır. Konuşturulmak üzere işkence edilen de Molay, İsa gibi çarmıha gerilmiş, sonra da kefen bezine sarılmış, yaralı vücudundan akan sıvılar bez üzerinde çarmıha gerilen birinin yaralarımn olduğu yerlerde lekeler bırakmış.
Tampliye Şövalyelerinden zamanında heber alarak Fransa’nm Atlantik sahillerinde, la Rochelle limanında demirli bulunan gemilerine ulaşabilenler iki kola ayrılmışlar. Bu kollardan biri Portekiz’de ikmal yaptıktan sonra, Colomb öncesi Amerika’nm yolunu tutmuş. Kumran kitabelerinde sözü edilen “Merica” adlı toprakları bulmak üzere Batı istikametinde seyreden Tampliyeler Boston civarında karaya çıkmışlar. Westford, Massachussetts’de bulunan Tampliye Şövalyesi heykelinin kalkanında Batı istikametinde bir yıldıza doğru seyreden yelkenli imajı var.
İkinci yol İskoçya’ya varmış ve İngiltere Kralına karşı İskoç Robert de Bru- ce’ü destekleyerek savaş alanmda galibiyetini sağlamışlar.
Tampliyelerin Edinburgh yakınlarında inşa ettikleri Rosslyn Şapeli bu döneme tanıktır. İç tezyinatında Avrupa’da henüz bulunmayan mısır bitkisi motiflerinin bulunması Amerika kıtasıyla olan bağlantının ispatıdır. Mabedin içinde bulunan çırak sütunu ve onunla ilgili efsane Mark masonluğunun temelidir. Kıskanç Üstat Masonun idam ettirdiği başarılı çırağın kesik başı kuzey-doğuda tavan lentosunu süslemektedir. Aslmda bu Mısır’ın son gerçek kralı Sekenen-Re Tao’nun başıdır.
Rosslyn Mâbedi kilise olarak inşa edilmemiştir. Mimarisi ve süslemeleri bunun bir Mason mâbedi olduğunu göstermektedir. Rosslyn’in temellerinin planı bu yapının Süleyman Mabedinin bir kopyası olarak yapılmak istendiğini göstermektedir.
İngiltere’nin iç harbi esnasmda Cromwell’in güçleri her yerde Kral ve Kiliseye ait binaları tahrip etmişken Rosslyn Şapele dokunmamaları Cromwell’in de Mason olmasından kaynaklanmaktadır.
Ekler Bölümü:
- 13 Ekim 1792’de Washinton Beyaz Saray’m temel atma merasimini icra etmiştir. 13 Ekim, de Molay’m idam edildiği gündür.
- Amerikan dolarının sembolü olan S harfinin üzerindeki dikey çift çizgi, istikrarı ifade eden Boaz ve Jakin sütunlarıdır.
[1] peşer: Kutsal yazıların bir cümlesinin tetkiki ile bir kişi veya olay hakkında, halde veya gelecekte anlam çıkarmak. Peşer yoluyla yaşanan ortamda hâdiseler yorumlanabilirdi.
[2] proto: ilk.
Celil Layiktez
Kaynak: Tesviye Dergisi Sayı 35